суботу, 14 травня 2016 р.

Подарунок Україні від Джамали на її 25-ту річницю!!!



Українська співачка Джамала, яка представляла пісню «1944» про депортацію кримських татар у 1944 році, виграла міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2016.

Найвищу ж оцінку 12 балів Україна отримала від жюрі 11 країн: Сан-Марино, Грузія, Боснія і Герцеговина, Данія, Молдова, Латвія, Ізраїль, Сербія, Македонія, Польща і Словенія.
Євробачення 2017 прийматиме Київ. І хоча за прогнозами букмекерів та професійного жюрі країн Джамала входила у трійку, але не була на першому місці, глядачі вирішили все. За результатами глядацького голосування Джа з піснею 1944 отримала 534 бали. На другому місці - Австралія з 511 балами, а Росія посіла третє місце з 491 балами.
Найбільш приємною ця перемога буде для кримських татар саме на передодні Дня пам"яті депортації цього народу радянською владою.

Історична довідка:
Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від кількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід. До кінця наступного місяця висилили 200 тис. осіб.
 
Протягом року від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Після радянський режим вдався до нівелювання історичної пам’яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.

Немає коментарів:

Дописати коментар