суботу, 30 квітня 2016 р.

З Великоднем!


У недільній школі писанкаства
Якщо ви ніколи не дарували батькам і друзям власноруч розписану писанку – цієї весни обов’язково подаруйте. Адже то найліпше Великоднє вітання. Історія писанок, як символу весняного відродження природи, сягає в далеке минуле і пов’язана з ритуалом весняного відродження на землі. Християни, які перейняли звичай писати писанки, побачили в ньому знак воскресіння і вічного життя.
Мудрі люди кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки».

Кожна писанка – це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і триверхі церкви – усе це вимальоване в певному порядку для того, щоб підтримувати лад та рівновагу і в нашому великому світі.


Традиції українського писанкарства надзвичайно розмаїті. Різні місцевості України мають свої особливі орнаменти й кольори, хоча загалом мова українських писанок спільна. Червоний колір у розмалюванні писанок означає радість життя, любов, жовтий – небесне світло, урожай, зелений – життя, воскресіння природи, блакитний – чистоту, здоров`я, чорний з білим – пошану до померлих. Так само і орнамент на писанках має свою символіку. Сонце – це джерело світла й тепла, хрест – символ всесвіту, знак чотирьох сторін світу, чотирьох пір року, дерево життя – символ світобудови, поєднує в собі верх і низ, землю й небо, минуле й майбутнє, спіраль – знак зародження нового життя, родючості, триріг – святого вогню і Святої Трійці, зоря – неба, церква – знак стремлінь до висот, вічності, єднання з

небом, грабельки – символ дощу, води, гілка – родючості, дубовий листок – символізує чоловічу силу, пташка – символ єднання земного й небесного, образ душі, кінь – невтомного руху сонця, риба – як і вода, є символом життя і здоров’я, виноград – символ роду; виноградна лоза – символ Христа, безкінечник – води, невмирущої природи, вічного життя, сорок клинців – символізує чесноти людини і добробут, квіти – радість, красу, дітей. За традицією, писанки пишуть дівчата і жінки. Для цього потрібні тиша, спокій і зосередження на добрих думках. Розписуючи, стиха співають веснянок. (Матеріал взято із сайту  http://www.bershad.ua/news/culture/remeslo )

Немає коментарів:

Дописати коментар