суботу, 31 жовтня 2020 р.

"Хелловін по-українськи", або "Вечорниці у Солохи"


В процесі світової глобалізації ми усе частіше поринаємо у культури інших народів, переймаємо їх традиції. Однак національна індетифікація та самосвідомість мають залишатися також. Одне із запозичених у Америці свят, яке обожнює молодь - це Хелловін, або День усіх святих. На Хелловін люди перевдягаються у костюми нечисті, щоб ті їх прийняли за своїх і не чепали, адже згідно їх вірування саме у цей день вони з'являються серед людей. Багато хто в Україні відноситься до цього "свята" скептично. Але до Америки цей день прийшов з Європи і в Україні також був свій Хелловін, що називався Велесова ніч, яка також відзначалася у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Велесова ніч хоч і мала іншу мету відзначення, але також стосувалася появи потойбічних сил у світі живих.

Задалася питанням, як відсвяткувати американський Хелловін, але при цьому залишити український присмак?... Якщо звернутися до української літератури, міфології, демонології, то там ви знайдете у рази більше потойбічних персонажів, ніж у американців. Біс, кішасонька, смерть, чорти, упирі, перевертні, песоголовці, мари, відьми, чаклунки, мольфари, характерники, домовики, лісовики, водяники, мавки, русалки- це тільки мала частина представників української демонології, в літературі їх можна знайти біля кількох десятків.

Юні наслідувачі зарубіжних культур  отримали по одному із персонажів української міфології та демонології, про якого мали дізнатися більше, підготувати відповідний костюм та ознайомити інших з цим представником.

В результаті американський Хелловін вийшов "по-українськи". Ось вам приклад інтеграції культур))))


















Немає коментарів:

Дописати коментар